Svar fra socialrådgiveren

Fleksjob, førtidspension, eller…?

Spørgsmål:

Hejsa
Hjælp jeg er virkelig i krise, jeg har endo i meget svær grad, er opereret mange gange, hvor det er endt med både stomi og kateter. Jeg har mit drømmejob, men må erkende at jeg kan ikke holde til det, jeg får en væsentlig øget smerte og min træthed er uudholdelig. Jeg har gået hjemme fra 10/7-2015 til 25/1-2016 hvor mine smerter var minimale ( er i behandling med zoladex, hormonspiral og botox, sidst nævnte har jeg desværre fået for sidste gang) min træthed i denne periode var til at leve med, jeg følte at jeg havde et liv. Nu efter jeg er startet på arbejde igen, føler jeg mit liv ramler sammen, jeg får mange smerter især mens jeg er på arbejde og jeg er træt med træt på hele tiden, det tager mig 2-3 dage at komme mig over en vagt og så skal jeg på arbejde igen. Alt hvad der hedder privatliv og fritidsinteresser er droppet igen efter opstart på arbejde da jeg ikke har overskuddet til noget som helst, det kan være en kamp for mig bare at klare de daglige gøremål som madlavning og opvask.
Jeg har fornylig fået lavet en lægeerklæring af en endo læge hvor der b.la. står at jeg har væsentlig nedsat arbejdsevne grundet endo. mit spørgsmål er hvad du vil råde mig til, skal jeg søge om fleksjob el. tage skridtet og indse at en førtidspension er bedst for mig ??
Skal jeg fortsat kæmpe mig igennem vagterne på arbejde el. opgive min drøm og sygemelde mig igen, hvad er bedst i forhold til at søge om fleksjob/førtidspension ?? Jeg ved nu at mit hoved vil meget mere end min krop kan holde til, og jeg orker ikke at det skal blive ved med at gå ud over min familie.
på forhånd tak for hjælpen
Tanja

Svar:

Kære Tanja.
Jeg mener bestemt du bør drøfte med din læge at blive sygemeldt, du kan ikke fortsætte sådan og det vil ikke gavne din sag, da du ser bedre ud end du reelt mærker du er, på sigt vil du med stor sandsynlighed blive nedbrudt yderligere fysisk og måske også psykisk.
Det lyder som om din krop ikke får lov at restituere, dette er ikke nødvendigvis tegn på du ikke kan følge dine drømme, eller have en fremtid på arbejdsmarkedet, men ud fra din beskrivelse, tænker jeg du pt. gaber for højt, ved at presse dig selv, på et niveau, hvor du tydeligt mærker, du ikke kan følge med.
Jeg synes det er for tidligt at sige at du skal indse førtidspension er bedst for dig, måske var et fleksjob en god idé, det lyder heller ikke som om du selv inderst inde ønsker en førtidspension.
Det du skal vide, er at det er vigtigt du har lægens opbakning, hvilket jeg kan forstå på dig, at du har og så skal du drøfte sygemelding med lægen. Efterfølgende skal du tage kontakt til kommunen og sig at du har behov for at få afklaret din arbejdsevne, da hverken du eller din læge, ser at du kan fortsætte på samme måde, som hidtil på arbejdsmarkedet.
Først og fremmest kan du forvente at du bliver arbejdsprøvet og/eller indstillet til et rehabiliteringsteam, hvor de hvis sagen vurderes fuldt belyst, kan tage en beslutning om førtidspension eller fleksjob, dette er dog ofte ikke tilfældet og man vil ofte skulle gennem videre tiltag, disse kan også være andre ting end arbejdsprøvning, som fx smerteklinik, hvis dette ikke er forsøgt- den plan man får med herfra kaldes en rehabiliteringsplan.
I dag er lovgivningen sådan, at du vil skulle afklares ift. arbejdsmarkedet og højst sandsynligt igennem et ressourceforløb, det kan virke uoverskueligt, men er nødvendigt for at sikre at du får den rette forsørgelse fremadrettet (hvad enten det er fleksjob eller førtidspension, eller en anden slags arbejde.)
Et ressourceforløb strækker sig op til 5 år, men behøver det ikke, ressourceforløbet danner et samlet billede, hvor i man medtager oplysninger fra lægen/ lægerne, fra dig, og evt. arbejdsprøvninger mv.
I dag kan man få et fleksjob ned til få timer ugentligt og med store skånehensyn, så jeg tænker der vil kunne findes en løsning til dig også, hvis det er det, forløbet munder ud i.
Det du også skal vide, er at du har ret til at søge om at få belyst din arbejdsevne og du skal ikke give op, jo hurtigere et forløb igangsættes, jo bedre for dig og din familie.
Du er under ressourceforløbet berettiget til ressourceforløbsydelse. Ydelsen er ikke afhængig af hverken formue eller ægtefællens indkomst. Du kan læse mere her: http://bm.dk/da/Satser/Satser%20for%202015/Ressourceforloebsydelse.aspx
DUKH har lavet fine beskrivelser af hvad en rehabiliteringsplan og ressourceforløb er, herunder kan du også se forskellene ift. alder m.v., da jeg jo ikke er bekendt med din alder, der er forskel på om du er under eller over 40 år. Herudover er det vigtigt for mig at give en bred tilbagemelding, som kan bruges af medlemmer i alle aldre. Du kan læse beskrivelserne her nedenfor:
http://www.dukh.dk/viden-selvhjaelp/arbejdsmarked/tvaergaende-arbejdsmarked/hvad-er-en-rehabiliteringsplan
http://www.dukh.dk/viden-selvhjaelp/arbejdsmarked/tvaergaende-arbejdsmarked/ressourceforlob

Og så vil jeg råde dig til at passe på dig selv og din krop, tillad dig selv at lade husarbejdet stå lidt, mens du hviler på sofaen, lyt til din krop og vær god ved dig selv og familien.
Pøj pøj med det hele og kontakt mig gerne igen.

De bedste hilsener

Katrine Porsmose
Socialrådgiver

Svar fra socialrådgiveren

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.