Symptomer

Omkring en tredjedel af kvinder med adenomyose har slet ingen symptomer. Hos de resterende 70% af kvinder er kraftige menstruationer og smerter blandt de hyppigst forekommende symptomer.

Menstruationssmerter

De fleste oplever stærke smerter de første to-tre dage af menstruationen samtidig med kraftige blødninger med klumper. Dette kan igennem tiden blive værre, hvis adenomyosen udvikler sig. Kvinder med adenomyose kan efter en fødsel opleve forværring af menstruationssmerter, de smerter kan blandt andet komme til udtryk som smerter i nedre del af ryggen med udstråling til ben og lår.

Blødninger

Mellem 50-70 % af alle kvinder, der lider af adenomyose, lider af kraftige blødninger. Kraftige blødninger betyder, at der er behov for at skifte bind eller tampon flere gange – for nogle hver anden time. Nogle kvinder kan have behov for at gå med natbind eller store bleer. Har man kraftige blødninger, er det vigtigt at være opmærksom på sin blodprocent. Blodprocenten kan tjekkes hos egen læge.

Når man nærmer sig overgangsalderen, kan man komme til at opleve kraftige blødninger. Disse blødninger er relateret til funktionsnedsættelse af æggestokkene og ikke udvikling af adenomyose.

Infertilitet

Vi ved med sikkerhed, at fertiliteten er nedsat hos kvinder med endometriose. Der forskes aktivt i sammenhængen mellem adenomyose og infertilitet samt adenomyosens betydning for udvikling af komplikationer under graviditeten.

De studier og den forskning, som findes på nuværende tidspunkt om infertilitet og adenomyose, kan opleves modstridende. Men der er enighed blandt forskerne om, at kvinder med adenomyose kan have svært ved at blive gravide, og de henvises hyppigere til fertilitetsklinikkerne. Man skal dog huske, at en del kvinder med adenomyose bliver spontant gravide uden komplikationer i graviditeten og føder normalt.

Man antager, at årsagerne til infertilitet hos kvinder med adenomyose skyldes de ukoordinerede sammentrækninger af livmoderen samt irritation i vævet og de immunologiske forstyrrelser, som også eksisterer hos kvinder med endometriose på tarm, bughinde og æggestokke.

Komplikationer under svangerskab og fødsel

Mange har længe haft mistanke om, at adenomyose kan føre til komplikationer under graviditet og fødsel. Der er fundet en sammenhæng mellem adenomyose og forekomsten af svangerskabsforgiftning, for tidlig vandafgang, blødninger tidlig i graviditeten og fastsiddende moderkage. Det sidste kan føre til kraftige og store blødninger efter en fødsel.

Irritation af urinvejene

Omkring 30% af de kvinder, som lider af adenomyose, oplever hyppige vandladninger, nogle kan få pludselig tissetrang og kan have svært ved at nå på toilettet. Nogle oplever svie og smerte i forbindelse med vandladningen, symptomer på blærebetændelse, uden fund af bakterier, når man undersøger urinen.

Smerter under samleje

Man kan opleve dybe smerter under samleje, det skyldes stød påført livmoderen, som kan være øm og irriteret. Disse smerter kaldes dyb dyspareuni.

Smerter i skedeindgangen, svie, kløe, spændinger i bækkenbunden og udvendige smerter er ikke relateret til adenomyose.

Andre symptomer

Der findes en række diffuse symptomer, som ofte observeres hos kvinder med adenomyose. Blandt disse kan nævnes kroniske bækkensmerter, tyngde og trykken i underlivet, oppustethed og udspilethed i maven før og under menstruation samt træthed. Trætheden kan skyldes de kraftige blødninger, som kan føre til lav blodprocent.

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.