Partner

Som partner til en med endometriose, kan det være svært at forstå konsekvenserne for den ramte og parforholdet. Derfor forklarer vi herunder, hvordan endometriose påvirker din partner, samt hvad du skal være særligt opmærksom på.

Det intime forhold

Som partner til en endometrioseramt, skal du vide, at smerterne kan have en negativ indflydelse på parforholdet og seksuallivet. Mange kvinder oplever ikke kun smerter under samlejet men også flere dage efter. Det betyder, at I muligvis bliver nødt til at ændre stilling mange gange, indtil I finder en måde at have samleje på, som gør det mindst muligt smertefuldt.

I andre tilfælde kan det være nødvendigt at afbryde samlejet. Det kan få en negativ indflydelse på jeres parforhold. Mange kvinder med endometriose føler sig utilstrækkelig eller har skyldfølelse.

Fertilitetsproblemer og ønsket om børn

Mange kvinder oplever oveni smerterne ved endometriose også problemer med fertiliteten. Det betyder, at det kan være svært at opnå graviditet. For en kvinde med endometriose kan der være flere problemer forbundet med ønsket om at blive gravid:

  • Hun skal stoppe sin medicinske behandling
  • Der er risiko for at sygdommen udvikler sig
  • Smerterne kan forværres

Som partner skal du vide, at endometriose kan ramme fertiliteten. Det er en fælles udfordring i parforholdet, men mange kvinder med endometriose har alligevel skyldfølelse over for partneren eller føler endda skam. Det kan være en fordel, hvis I taler om børn tidligt. Jo yngre, I er, jo større er sandsynligheden også for at opnå en graviditet.

Det kan være nødvendigt at søge hjælp i form af fertilitetsbehandling. Det er dog ikke i sig selv en garanti for at opnå en graviditet. Læs mere om fertilitetsbehandling her.

Endometriose kan påvirke din partner mentalt

Flere undersøgelser har vist, at kvinder med endometriose har mere stress, angst og depression end kvinder i almindelighed. Det er især smerten, der er et problem. Når kvinden ikke føler, hun kan håndtere smerten, kan det efterlade hende vred, ulykkelig og ked af det.

Fordi endometriose ofte bliver opdaget sent, føler mange kvinder sig ofte mistænkt for ”ikke at fejle noget”. Det gør det svært at tale om sygdommen, og kan fremkalde en følelse af skam eller skyld.

Sorgen ved at blive ramt af en kronisk sygdom

Når man bliver ramt af en kronisk sygdom og kroniske smerter, medfører det ofte et tab og en sorg, som skal bearbejdes. Mange ting forandres, og det kan være et farvel til det liv, man havde før smerterne.

Psykologisk smertebehandling kan have fokus på at bearbejde den sorg, som kroniske smerte kan medføre. Hvis sorgen og de voldsomme følelser, den kan medbringe, bearbejdes, kan man begynde at se nye muligheder med livet. Det kræver en form for accept af smerterne som et livsvilkår. Læs mere om psykologisk smertebehandling her.

Hvordan påvirker endometriose din partner?

“Endometriose påvirker min kvindelighed på den måde, at jeg har været meget nervøs for, om jeg overhovedet kunne få børn, fordi det er et rigtig stort ønske for mig. Men jeg er ikke en, der tager sorgerne på forskud. Så jeg forholder mig optimistisk og positiv og håber på, at jeg godt kan.”

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.