Lærere

Omkring hver 10. pige og kvinde i Danmark har sygdommen endometriose i let eller svær grad. Der kan være en eller flere blandt pigerne i skoleklassen, som har endometriose.

Sæt gang i samtalen om menstruation i uge sex

Samtalekort om menstruation

Endometriose Fællesskabet har i samarbejde med Small Talk - Big Questions udviklet en række samtalekort, der sætter fokus på menstruation, fertilitet og endometriose. Mange er ikke klar over, at de har sygdommen og får stadig fortællingen om, at menstruation skal gøre ondt. 

Kortene skal være med til at åbne samtalen om menstruation blandt unge, således de både i fællesskab kan skabe en større forståelse for, hvordan menstruation opleves for den enkelte, og tidligere søger læge ved smertefulde menstruationer. 

Et oplagt (og gratis!) redskab for lærere til at åbne samtalen om menstruation i Uge Sex.

Menstruationssmerter og meget fravær kan være et tegn på endometriose

Piger kan få endometriose, fra når de får den første menstruation (i Danmark er det oftest, når de er mellem 10 og 15 år). For en del unge piger er menstruationen forbundet med udtalte smerter, som kan bevirke, at eleven har svært ved at foretage sig noget eller må blive hjemme fra skolen. Dette kan ses hos normale piger, men kan også være tegn på endometriose

De typiske symptomer på endometriose er smerter i underlivet og i lænden, uoplagthed og træthed, kvalme og diarre.

Se vores video om menstruation her under – brug den også gerne i din undervisning.

Tal med dine elever om endometriose

Har du en pige/ung kvinde i din klasse, som har jævnligt fravær hver måned, så tag en snak med hende om menstruationssmerter, træthed mv, og foreslå hende at tage til lægen, for at få en samtale, om hun evt. kunne have endometriose.

Den unge pige/kvinde har måske spørgsmål, når du foreslår hende at tage til lægen. Derfor har vi samlet svarene på tre spørgsmål omkring endometriose herunder.

Smitter endometriose?

Endometriose smitter ikke. Sygdommen skyldes, at der vokser væv, som ligner livmoderslimhinden uden for livmoderen, og dette kan give underlivssmerter. I starten kommer smerterne oftest i forbindelse med menstruationen, men senere kan de også udvikle sig til at komme mellem menstruationerne.

Er endometriose livstruende?

Endometriose er ikke livstruende, men kan i svære tilfælde være belastende at leve med. Sygdommen kan ikke kureres, men der findes forskellige behandlingsmetoder, som kan reducere symptomerne. Disse rækker fra medicinsk behandling til operation. Man kan også selv gøre en del for at mindske symptomerne, bla. sørge for at dyrke sport, spise en sund, vitamin- og mineralrig kost samt få tilstrækkeligt med søvn.

Hvordan behandles endometriose?

Det er vigtigt i givne tilfælde, at behandling påbegyndes tidligt. Endometriose kan i visse tilfælde reducere fertiliteten. Den typiske medicinske behandling for endometriose er p-piller.

Langt de fleste endometriosepatienter lever et normalt liv, og der er mange, som har lidelsen og aldrig har fået stillet diagnosen, men har vænnet sig til underlivssmerterne. Der er dog også endometriosepatienter, som lider hver måned ved menstruationen og ofte må holde sig hjemme et par dage, hvor de ikke er arbejdsdygtige på grund af deres smerter.

Læs mere om behandling af endometriose her

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.