Konsekvenser af livmodersammentrækninger ved adenomyose

De ufrivillige sammentrækninger, der sker i livmoderen, har betydning for vores reproduktion. Sammentrækningerne styres af overgangszonen i livmoderen, som er beskadiget hos kvinder med adenomyose. Dette kan have følgende konsekvenser:

  • Sammentrækningerne under menstruation kan være ukoordinerede, alt for hyppige og alt for kraftige. Trykket i livmoderhulen, som ligger på 35 mmHg hos en almindelig sund og rask kvinde, er målt til at kunne være helt op til 200-300 mmHg hos kvinder med adenomyose. Beskadigelse af overgangszonen kan føre til, at muskelvævet ikke får tilført nok ilt. Iltmangel i vævet kan føre til stærke smerter og kraftige blødninger hos kvinder med adenomyose.
  • Sammentrækningerne kan føre til, at slimhindeceller/endometrieceller bliver presset ud gennem æggelederne og ender ude i bughulen, hvor de så kan føre til udvikling af endometriose.
  • Transport af sæd fungerer ikke optimalt, og embryonet kan have svært ved at sætte sig fast i det stive og irriterede væv. Kvinder med adenomyose kan have svært ved at blive gravide, og risikoen for spontan abort er højere end hos normale kvinder uden sygdommen.