Chef/Kollega

Endometriose og problemerne forbundet med sygdommen er mest fremtrædende i de år af kvindens liv, hvor hun går gennem uddannelse og arbejdsliv. Derfor kan sygdommen have store personlige og samfundsøkonomiske omkostninger. Smerterne er ofte skyld i, at selv unge piger kan have svært ved at gennemføre en uddannelse på grund af smerter.

Forstå endometriose

Hvad er udfordringerne ved endometriose på arbejdspladsen?

En dansk undersøgelse har vist en nedsat erhvervsevne blandt kvinder med endometriose sammenlignet med kvinder uden sygdommen. Smerter er særligt årsagen til den nedsatte erhvervsevne. Både træthed og maveproblemer kan også gøre det svært for kvinden at udføre visse arbejdsopgaver.

Et eksempel er udfordringerne ved deltagelse i mødeaktiviteter. Kvinden kan have brug for hurtig adgang til toilettet. Det at sidde stille kan også medføre øget smerte. Symptomerne i alt almindelighed kan også gøre det vanskeligere at deltage i skolen eller arbejdspladsens sociale aktiviteter. Det kan medføre en følelse af at være udenfor.

Den nedsatte erhvervsevne kan skyldes både:

  • Nedsat effektivitet
  • Fravær på grund af smerter
  • Gentagne operationer

Hvordan fortæller man om endometriose til chefen?

Mange kvinder oplever, at det er svært at tale om endometriose på arbejdet eller i skolen. De frygter konsekvenserne, og der er desværre stadig meget skam og tabu forbundet med kvindens underliv og menstruation. Det gør det svært at tale om.

Som pårørende i hverdagen, skal du huske på, at det kan være svært i det hele taget at tale om menstruation, afføringsproblemer og problemer i sexlivet med personer, som man ikke har en meget tæt relation til.

Hvordan er det at være chef til en endometrioseramt?

”Der er nogle behov, som man skal tage hensyn til. Det er der også ved alle andre medarbejdere. I det her tilfælde er de bare rimelig håndgribelige og til at håndtere.“

Anders, chef for en kvinde med endometriose

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.