Årsager

Hvad er årsagerne til adenomyose?

Den præcise årsag bag adenomyose er endnu ikke kortlagt, og forskerne arbejder med forskellige teorier. En af de mest nærliggende teorier er den såkaldte ”tissue injury and repair-teori”. Den spiller en væsentlig rolle under udviklingen af adenomyose.

Tissue injury and repair-teorien

Hvis livmoderens overgangszone bliver beskadiget, vil dens funktion blive ødelagt. En af de mere naturlige former for skader kan opstå gennem menstruation, som faktisk er en stor belastning for livmoderens indre lag. Ved en normal menstruation er der 10 millioner sammentrækninger på de første 10 år af en kvindes frugtbare liv. Både mønstret, hyppigheden og styrken af sammentrækninger ændres dermed gennem tiden.

Utætheden i overgangszonen tillader, at moderkagen sætter sig fast under en graviditet. Hvis overgangszonen var uigennemtrængelig og tæt, ville dette ikke være muligt.

Menstruationen kan skabe små rifter i overgangszonen, hvilket gør, at slimhinden (endometriet) trænger ind og invaderer muskellaget. Kroppen vil prøve at hele disse mikroskopiske rifter ved at øge østrogenniveauet lokalt i livmoderen. Øgede østrogenniveauer leder dog til hyppigere sammentrækninger, hvilket igen kan lede til flere rifter i overgangszonen, og reparationsmekanismen starter en ond cirkel.

Andre måder, hvorpå overgangszonen kan blive beskadiget, kunne være ved udskrabning eller under en graviditet, hvor moderkagen hægter sig fast til overgangszonen. Fødsler udgør en stor belastning for overgangszonen, hvilket kan forklare, at mange kvinder udvikler adenomyose, efter de har født. Nogle oplever også, at adenomyose-symptomer forværres efter en fødsel i modsætning til endometriose, som til tider kan falde til ro efter en fødsel.

Opsummeret betyder det altså, at gentagne skader på overgangszonen fører til øget lokalt østrogen, der fører til hyppigere sammentrækninger i livmoderen, som igen fører til større skader, som igen fører til øget østrogent niveau for at reparere og så videre.

Præcis årsag til udvikling af adenomyose er ikke kendt på nuværende tidspunkt.

Andre teorier

Menstruationsblod indeholder stamceller. Disse stamceller kan transformere sig til mange forskellige celletyper. Nogle forsker mener, at adenomyose opstår ved, at stamcellerne transporteres via blodbanen til muskellaget i livmoderhulen og skaber adenomyose. Denne teori er understøttet af forekomsten/fund af adenomyose hos spædbørn.

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.