Symptomer på endometriose

Der findes en række symptomer, som kendetegner endometriose. Flere af symptomerne er til stede samtidigt hos kvinder med endometriose. Mange af symptomerne kan være udløst af endometriosen via reflekser, som løber i bughulens nervesystem.

Følgende symptomer med tendens til at optræde samtidig ved endometriose:

  1. Underlivssmerter uden sammenhæng med menstruation
  2. Smerter ved vandladning
  3. Smerter ved afføring
  4. Uregelmæssig blødning
  5. Forstoppelse eller diarre
  6. Kvalme eller opkast
  7. Træthed

Menstruationssmerter er det hyppigste symptom

Et af de mest hyppige symptomer ved endometriose er underlivssmerter. De starter som udtalte menstruationssmerter, men efterhånden begynder flere at få ondt imellem menstruationerne også. Smerterne skyldes blandt andet blødning i bughulen og sammenvoksninger, men påvirkningen af nerverne i området i bughulen, kan også medføre smerte.

Træthed og barnløshed ved endometriose

De fleste piger og kvinder med endometriose oplever udpræget træthed og manglende energi i hverdagen. Trætheden kan skyldes dårlig søvnkvalitet på grund af smerter. Samtidigt er ufrivillig barnløshed også en hyppig følgevirkning af endometriose. Endometriosevævet udskiller stoffer, som gør det svært for sædcellen at befrugte ægget og svært for et befrugtet æg at sætte sig fast.

Ikke alle kvinder oplever symptomer

Der er ikke altid sammenhæng mellem udbredelsen af endometriose og de symptomer, som opleves. Nogle kvinder oplever slet ikke symptomer, men får stillet diagnosen ved et tilfælde i forbindelse med en operation af andre årsager, eller imens de er i behandling for barnløshed. Omvendt kan andre kvinder have mange smertesymptomer på trods af en mild grad af endometriose.

Forskellen på akutte og kroniske smerter

Der er stor forskel på, hvordan smerter kommer til udtryk, alt efter om det er akutte eller kroniske smerter.

Akutte smerter kommer ofte til udtryk som ophidselse, vrede og angst. Et eksempel på akut smerte er, hvis nogen taber noget meget tungt ned over din fod. Du vil straks trække foden til dig og reagere ved f.eks. at jamre, hoppe rundt på et ben eller lignende. Man kan ofte se på personer, når de bliver udsat for akut smerte.

Modsat kan det være svært at se på personer, at de lider af kroniske smerter. De kan sidde stille og roligt, som alle andre, imens de fortæller om de uudholdelige smerter, de måske har i dette øjeblik. Kroniske smerter er vedvarende eller tilbagevendende smerter og funktionshandicap i mere end tre måneder på trods af, at man har forsøgt at finde årsagen til smerten og behandle den.

Førstehjælp til menstruationssmerter

Har du mange smerter i forbindelse med menstruation? Smerterne skyldes udskillelsen af prostaglandiner, som påvirker nerverne i underlivet til at sende signaler om smerter. Smerterne kan blive særligt slemme ved endometriose.

Download en kort guide til, hvad du kan gøre ved akutte menstruationssmerter:

Før en smertedagbog

En smertedagbog kan være et godt redskab til dig, som ikke kender din menstruation særligt godt. Den kan således hjælpe dig til at finde et mønster eller en regelmæssighed i smerterne og symptomerne. Du kan blive klogere på, om smerten er kronisk, regelmæssig eller uregelmæssig, kommer i bestemte situationer eller forværres på et bestemt tidspunkt i måneden.

Smertedagbogen kan du tage med til din konsultation hos lægen, så du bedre kan forklare dine symptomer. Lægen kan henvise til speciallægevurdering, hvor du kan få stillet den rigtige diagnose.

Download skabelonen til smertedagbogen her

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.