Svar fra lægen

Vedr. tarmoperation

Spørgsmål:

Dette svar gav I til én ang. tarmendometriose, og jeg søger en forklaring på, hvorfor man sjældent ser endometriosen kommer igen efter operation, hvor man har fået fjernet et stykke tarm? (Har selv været igennem samme operation)

Årsagen til at man får endometriose er kompleks og i bund og grund stadig uafklaret. En hyppigt fremført teori er, at sygdommen skyldes såkaldt ‘retrograd menstruation’, dvs blødning ‘baglæns’ ud gennem æggelederen. Man skal dog ikke nødvendigvis se sådan på det, at jo mere man bløder, desto større risiko er der for at man får endometriose igen. Særligt den form hvor endometriosen har siddet i tarmen kommer meget sjældent igen efter den type operation, du har fået foretaget.

Svar:

Jeg tror ikke, at der er nogen af os, der kan forklare baggrunden for, at tarmendometriose sjældent kommer igen. Vi har dog opfølgning på operationsresultater, hvor vi kan konstatere, at det er sjældent, at vi finder tegn til recidiv (ny endometriose i tarmen). Vi har kun få patienter, der er igennem operationen flere gange. At de skal opereres igen er måske fordi vi ikke har fået taget nok med første gang, eller måske fordi der er kommet nyt? Det er svært at sige. Vi udvikler jo hele tiden behandlingen og vi bliver også bedre til at stille diagnosen, så i dag finder vi måske flere med indvækst i tarmen eller flere knuder end vi gjorde for 5-10 år siden.

Vi har heldigvis tal der siger, at det er sjældent, at det kommer igen, men en fuld forklaring kan vi nok ikke give på nuværende tidspunkt.

Svar fra lægen

Forrige spørgsmål

< Symptomer

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.