Svar fra lægen

Symptomer

Spørgsmål:

Jeg er 40 år og fik konstateret endometriose i 2015 efter en operation. Jeg fik en hormonspiral for ca. et år siden da jeg havde gener af sygdommen, både fysisk og psykisk. Efter jeg fik sat spiralen op gik der ca. 3 måneder med pletblødninger og derefter havde jeg en periode på 4 måneder uden blødninger, hvilket var dejligt. Så begyndte jeg at bløde igen, dog noget mindre, men stadig hver 28. dag og har kramper som er til at klare med smertestillende. Jeg har nogle sammenvoksninger imellem æggestokke og endetarm og har stadig stærkere smerter lige inden og under mine afføringer. Det er kortvarigt men ret smertefuldt. Jeg har ofte problemer med forstoppelse, oppustethed og tyngdefornemmelse. Desuden har jeg ca. 3 dage inden menstruation og 3 dage efter ret depressive tanker, meget nemt til angstanfald, konstante muskelsammentrækninger i brystet, åndenød, dårlig nattesøvn, træthed og min koncentration er meget dårlig. Jeg må melde mig syg i nogle dage om måneden, mest pga. den psykiske påvirkning.

Har talt med en psykolog som ikke mener jeg skal have antidepressiv og lægen har heller aldrig talt om det. Jeg er heller ikke selv interesseret i at tage det. Mit humør er fint udenfor “PMS” perioden, men er ængstelig af natur og har altid været det og har også været sygemeldt med stress i en længere periode. Som sagt har disse dage en stor påvirkning på arbejde og kan ikke præstere, som jeg vil og har mest lyst og behov for at ligge langt under dynen uden at tale med nogen.

Mit spørgsmål er, om det bare er som det er? Er det normale symptomer, når jeg nu HAR fået hormonspiralen? Prøver at acceptere disse dårlige dage men det er svært når man ikke føler man kan være nogen steder.

Svar:

Jeg ved ikke hvad der ellers har været prøvet af behandling ved dig og om tiden siden du skrev spørgsmålet til os har ændret på symptomerne. Nogle gange falder bivirkninger også til ro med tiden og hormonspiralen kan også påvirke psyken. Jeg vil anbefale at du igen har kontakt til en afdeling mhb. på yderligere forsøg på behandling. Måske en højt specialiseret afdeling (Rigshospitalet eller Århus Universitetshospital) for at blive vurderet for at om du har indvækst i tarmen, dette pga. alle de symptomer du har fra tarmen.

Svar fra lægen

Forrige spørgsmål

< Efter operation

Næste spørgsmål

Vedr. tarmoperation >

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.