Svar fra lægen

Ændringer i menstruationscyklus

Spørgsmål:

Jeg er 47 år og for ca. et år siden mærkede jeg nogle ændringer i forbindelse med min menstruation. Menstruationen udeblev et par gange, andre gange var det der kom bare mørkt som gammelt blod. Der ud over begyndte jeg at få smerter op til- , under og efter menstruation. Jeg har aldrig før været plaget at menstruationssmerter, så disse smerter var meget fremmed for mig.

Grundet min alder, tænkte jeg at det kunne være påbegyndende overgangsalder. Efter nogle mdr. blev smerterne mere og mere udtalt og jeg begyndte jeg at få frisk blødninger i forbindelse med samleje (igen smerter forbundet hermed). Mine blødninger tog til og jeg mærkede en enorm træthed.

Jeg fik en henvisning til gynækolog og for ca. 4. mdr. siden fik jeg så konstateret endometriose samt en muskelknude som tilsyneladende sidder et sted, hvor den kun kan fjernes hvis man fjerner livmoderen.

I de sidste 2. mdr. har smerterne taget voldsomt til og blødninger er nu så kraftige, at jeg de første par dage af min menstruationsperiode ikke tør bevæge mig uden for en dør, da jeg skifter ben /tamponer hele tiden. Ved sidste menstruationsperiode brugte jeg 2 pakker Tampax super á 22 stk. i hver pakke. Disse blev brugt på 3 dage.
Samleje er nu heller ikke længere muligt. Der er så mange smerter forbundet hermed og lige så snart vi prøver begynder jeg at bløde igen, både med frisk og gammelt blod.

Der er heller ikke længere system i hvornår smerterne er der, de kommer bare ’out of the blue’ og over en længere periode og nogle gange med jag. Jeg har nu næsten blødninger hver dag i de sidste 3 uger i små mængder, noget er frisk blødning andet gammelt og brunt.

Jeg er på nuværende tidspunkt ikke i nogen behandling andet end smertestillende – ibuprofen og panodil.

Svar:

Typiske symptomer på en muskelknude er blødningsforstyrrelser, tyngdefornemmelse og nogle gange smerter (hvis de bliver meget store).

Endometriose giver ofte smerter, smerter ved blødningsepisoder, smerter ved afføring eller vandladning samt smerter ved sex. Vi ved at kraftige blødninger er en risikofaktor for endometriose, men vi kan ikke ud fra din historie sige om endometriosen er udviklet sig over 2-4 måneder. Vi kender dog ikke det naturlige præcise tidsforløb for endometriose eller muskelknuder og vi tænker også at det udvikler sig meget forskelligt hos forskellige kvinder. Nogle hurtigt andre langsomt.

Jeg tænker meget at den markante ændring i symptomerne hos dig er forbundet med de blødningsforstyrrelser du har fået. Blødningsforstyrrelser er hyppige i årene op til menopausen (hvor man bliver blødningsfri) og det er nok det du oplever.

En hormonspiral bliver ofte forsøgt mod blødningsforstyrrelserne og i mange tilfælde er det nok. Nogle gange ses det at muskelknuderne gør at spiralen ikke får optimal effekt, men det er dog værd at prøve da spiralen også virker på endometriose (giver færre smerter).

Hvis livmoderen fjernes vil det gøre dig blødningsfri, men man kan ikke garantere dig at du bliver smertefri. Vi oplever at ca. halvdelen får hjælp smertemæssigt af at få fjernet livmoderen. Hvis livmoderen opereres væk kan hormonspiralen jo ikke bruges på sigt som behandling af din endometriose. Risici forbundet med fjernelse af livmoderen er infektion, blødning og skade på de nærliggende organer (blære/urinleder og tarm) – de sidste skader sker sjældent.

Hvis der opnås blødningskontrol og bedring af smerterne enten ved behandling medicinsk eller ved operation er der gode chancer for at du igen kan være intim med din partner.

Mvh Maja Iversen

Svar fra lægen

Forrige spørgsmål

< Vedr. tarmoperation

Næste spørgsmål

Graviditet og endometriose >

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.