Svar fra socialrådgiveren

Kan jeg søge om førtidspension?

Spørgsmål:

Jeg er selv socialrådgiver men kender ikke reglerne på dette områder.
Jeg har endometriose i svær grad, har fået fjernet livmoder og æggestokke, men er fortsat meget smerteplaget og har markant brug for søvn. Jeg fik i juni 2008 bevilget fleksjob og arbejder 23 timer om ugen. Jeg er lige nu i gang på en smerte klinik og har fået noget medicin der holder mig 90% smertefri – hvilket er helt fantastisk. Jeg har dog også fået af vide, at man ikke kender bivirkninger af at bruge morfin igennem flere år. Jeg har dog fået af vide, at jeg vil få problemer med koncentration og hukommelsen. Inden jeg starter på smerteklinik og blev sat fast i medicin, tog jeg smertestillende efter behov. I alle mine ferie havde jeg intet behov for medicin. Jeg slappede mere af, kunne tage de hvil og pauser jeg havde brug for. Jeg tænker at hvis jeg stopper med at arbejde at jeg så vil kunne stoppe med morfinen, som jeg ved vil have en effekt på mig om nogle år. Jeg har allerede nu problemer med hukommelsen, svært ved at huske almindelig ord og har ofte svær ved at koncertere mig. Men kan jeg søge om Førtidspension på den baggrund? Jeg kan ikke holde til at arbejde uden min medicin, men har ikke lyst til at tage det med den viden jeg har fået.
Håber mit indlæg er forståeligt.

Svar:

Tillykke med at det er lykkedes dig at få fleksjob, samt at nå til 90% smertefrihed. Mht. koncentration og hukommelsesbesvær er det mig bekendt sådan, at man stort set uanset om man lider af fysiske eller psykiske sygdomme ofte vil have problemer med koncentration og hukommelse. Jeg tænker derfor på om det er noget lægen har advaret dig i mod? Man kan selv styrke hukommelsen blandt andet ved at løse kryds- og tværs opgaver, det ved jeg at hjerneskadecenteret anbefaler nogle af mine klienter med nedsat hukommelse og koncentration grundet smertetilstande. Herudover er det jo vigtigt at lytte til sin krop og få nok søvn, spise sundt og forsøge at få den motion du kan holde til. Såfremt lægen har advaret dig mod medicin og direkte vurderer at dine problemer med koncentration og hukommelse er opstået på denne baggrund, mener jeg godt du kan bruge det i en førtidspensionsansøgning.Du har et godt argument i og med at du er smertefri i ferieperioder. Du kan godt søge om førtidspension, det kan alle borgere i Danmark over 18 år, jeg kan ikke garantere man giver dig medhold, men du har ret til at forsøge. Såfremt du får bevilget en førtidspension, skal du også vide at der er mulighed for at du kan få et skånejob få timer om ugen, som er på lettere vilkår end et fleksjob.

Med venlig hilsen
Katrine Porsmose
Socialrådgiver

Svar fra socialrådgiveren

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.