Svar fra socialrådgiveren

Befordringsgodtgørelse

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål ang. befordringsgodtgørelse. Jeg starter på studie den 10. februar 2010 i Herning og er bosat i Agerbæk. En afstand på omkring 70 km. Det kan ikke lade sig gøre at trække kørsel fra i skat når man er studerende, med minder jeg benytter offentlig transport. Desværre er det sådan, at hvis jeg skal benytte offentlig transport vil det tage mig 2 timer hver vej, hvor i mod hvis jeg selv kører tager det 50 min. Jeg syntes differencen er så stor at jeg ikke har tænkt mig at benytte offentlig transport. Jeg har ingen intentioner om at flytte til Herning, da trykhed har stor betydning for mine smerter. Mit spørgsmål er om det på nogen måde kan lade sig gøre at få befordringsgodtgørelse under uddannelse.
En af mine nuværrende arbejdskollegaer lider af addison og hun har fået befordringsgørelse under hende uddannelse for 2 år siden.
Jeg skal nok klare mig hvis det ikke kan lade sig gøre, men det vil betyde at jeg er nødt til at tage et arbejde mere ved siden af studiet.
Jeg håber I kan hjælpe mig med et svar, da jeg ikke syntes jeg kan finde noget nogen steder.

Svar:

Du har fuldstændig ret i at du som uddannelsessøgende, kun kan få rabatkort til periodekort til bus eller tog, købt i Danmark.

Du kan ikke få rabat til almindelige enkelt/ retur-billetter, klippekort eller tilskud til egen kørsel.

Du kan hellere ikke få kørselsfradrag fra Skat, da man ud over at have minimum 24 km. hver vej også kun kan bruge denne i erhvervsmæssig sammenhænd og altså ikke under uddannelse.

Der er mulighed for at ansøge kommunen om transportstøtte, men hvorvidt du får det er tvivlsomt- da man skal være meget funktionsbegrænset:

“Studerende på videregående uddannelser, som har et handicap, har mulighed for at få godtgjort udgifter til transport mellem hjem og uddannelsessted efter revalideringsreglerne i aktivlovens § 63. Den studerende skal selv betale de første 200 kr. af transportudgifterne om måneden, medmindre udgifterne er en følge af funktionsnedsættelsen. Hvis en handicappet studerende ikke kan benytte offentlige transportmidler, enten af helbredsmæssige årsager, eller fordi der ikke findes sådanne transportmuligheder, kan der ydes støtte til taxakørsel, eller til kørsel i egen bil. Egen bil vil i dette tilfælde ofte være en handicapbil, som er købt med støtte efter servicelovens § 99.”( citat fra www.vanfoerefonden.dk).

Der er også en sidste mulighed inden for S.U. reglerne, man kan søge et såkaldt handicaptillæg, men kun hvis den funktionsnedsættelse, man har giver betydelige begrænsninger i at tage et studiejob. Man må heller ikke modtage revalideringsydelse samtidig. Der skal desuden være tale om en varig funktionsnedsættelse, hvad endometriose jo bestemt også er, men det lyder ud fra dit brev som om du kan varetage et studiejov ved siden af og altså vil man nok sige at du ikke går ind under andre bestemmelser end den som dækker tilskud til periodekort til offentlig transport til og fra studie.

Jeg håber meget at du finder ud af at få tingene til at hænge sammen.

Held og lykke med uddannelsen.

Med venlig hilsen
Katrine Porsmose
Socialrådgiver

Svar fra socialrådgiveren

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.