Svar fra lægen

Hormonbehandling

Spørgsmål:

Jeg søger råd ang hormonbehandling. Jeg er 38 og har fået fjernet æggestokke i efteråret da endoen var ukontrollerbar, og jeg ikke kunne tåle nogen former for hormonbehandling. Gennem årene har jeg været igennem utallige p-piller, nuvaring og spiral, med samme resultat hver gang: depressioner, hårtab, vægtøgning, mareridt og generel humørforladt, ikke i stand til at le og mere til. Det eneste der har fungeret godt for mig har været zoladex, og derfor blev løsningen til sidst at få fjernet æggestokke. Jeg tager fermenteret rødkløver for at modvirke afkalkning, og det hjælper på faktisk alle symptomer. Jeg sover fint, hedeture er meget begrænsede, og jeg er først og fremmest glad! Det eneste problem er at mine slimhinder er helt til rotterne! Nu har jeg været til gynækolog som siger at det er pga katastrofal østrogenmangel. Han vil derfor give mig Østradiol. Hvilket jeg jo ikke er særlig begejstret for grundet min historik. Han siger at det vil være farligt for mig på lang sigt ikke at få det, pga hjerte og kredsløb. Jeg vil gerne høre jeres mening også. Hvor stor er sandsynligheden for at det skulle gå godt denne gang når det er gået så skidt alle andre gange? Selv min egen produktion af østrogen var jo skadelig for mig! Jeg ræsonnerer selv at jeg vil hellere dø som 70 årig og være glad indtil da, end leve med depressioner til jeg bliver 90.
Det skal også med synes jeg at han overhovedet ikke spurgte til livstil eller arvelige faktorer. Jeg er meget aktiv går lange ture hver dag lever rigtig sundt, ingen rødt kød, ingen hvidt mel. Har aldrig røget, drikker ikke særlig meget alkohol. Ingen hjerteproblemer i min familie overhovedet – snarere tværtimod. Til gengæld er jeg nok disponeret for depression, både min morfar og min mor lider af det i mildere grad.
Gynækologen vil også gerne starte med højest mulige dosis, hvor jeg personligt synes vi skal give noget lokal behandling for slimhinderne, når det nu er det eneste symptom der generer mig.
Har I et input til mig? Det vil jeg være meget taknemmelig for. Min egen læge har ikke rigtig nogen holdning, og ikke rigtig tid.

Svar:

Jeg må sige, at jeg er enig med din gynækolog. Det vil være tilrådeligt, at du får et lille hormontilskud. Dette primært af hensyn til dine knogler. Jeg vil anbefale at starte med mindste dosis, det vil sige et præparat indeholdende 1 mg estradiol som der findes i fx Activelle. Man skal tage 1 tablet dagligt, og derved undgår du de cykliske udsving du havde i din egen cyklus. Hvis ikke du ønsker dette eller ikke tåler det, vil jeg anbefale, at du får kontrolleret din knogletæthed med jævne mellemrum ved en såkaldt DEXA-scanning. Og så skal du selvfølgelig som alle andre spise kalk og D-vitamin og leve ’knoglevenligt’, som det lyder til du allerede gør.

Mht. til at tage lokal (vaginal) østrogen (Vagifem/Estring) er dette helt uproblematisk, så det kan du begynde på umiddelbart.

Svar fra lægen

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.