Svar fra lægen

Endometriose efter overgangsalderen

Spørgsmål:

Jeg er 68 år og har født 2 piger , der i dag er henholdvis 35 og 43. De er begge blevet opereret for endometriose.

Jeg havde selv svært ved at blive gravid, men havde ingen menstruationssmerter eller andre smerter. Kom i overgangsalder som 43 årig.

Mit problem er, at jeg idag har store mavesmerter, begyndende for ca. 10 år siden. Jeg er blevet undersøgt, men lægerne kan ikke finde grunden dertil.

Nu påstår mine piger, at jeg også kan have endometriose. Min læge siger nej, da hun mener det slutter ved overgangsalderen.

Mine piger mener, der godt kan sidde gammelt endomentriose fra før overgangsalderen.

Svar:

Tak for din mail. Man kan sige, at både din læge og dine piger har lidt ret.

Endometriose er en hormonfølsom sygdom, og det er således korrekt, at aktiviteten i sygdommen og dermed langt de fleste symptomer vil forsvinde ved overgangsalderen.

Men det er sker med endometriosevævet er, at det bliver til arvæv (fibrose), som kan give gener afhængigt af hvor det sidder.

Jeg kan huske at have opereret enkelte kvinder efter overgangsalder for endometriose på denne baggrund, men det hører som sagt til sjældenhederne.

Så ud fra din historie vil jeg vurdere til at være meget usandsynligt, at dine nuværende mavesmerter skyldes endometriose.

Svar fra lægen

Forrige spørgsmål

< Hormonbehandling

Næste spørgsmål

Efter operation >

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.