Svar fra lægen

Problemer med hormonbehandling og smerter

Spørgsmål:

Hej jeg skriver her da jeg ikke ved hvad jeg ellers skal gøre.

Jeg er medlem af endometriose foreningen, men jeg er endnu ikke udredt.

Jeg fik menstruation da jeg var 14 år, ret hurtigt blev det til stærke smerter i lænden engang om måneden. Så stærke at jeg hver måned var sygemeldt 1 til 2 dage. Sådan er det stadig, jeg er i dag 23 år og jeg har nu ikke kun smerter i lænden men også i underlivet. Jeg får hovedpine næsten hver gang, men måske fordi jeg tager flere Ipren flere gange dagligt end hvad der anbefales?

Når det er rigtig slemt hver 3 eller 4 gang kaster jeg op, sidst det skete tilbage i marts kastede jeg op 4 til 5 gange i timen over 7 timer. Vi endte da med at tage til vagtlægen da mine mavesmerter på det tidspunkt var så uudholdelige at jeg havde lyst til at springe ud af vinduet. På en smerteskala fra 1-10 ville jeg vurdere mine smerte til 9-10 på det tidspunkt, jeg kun intet andet end at ligge sammenkrummet og græde/skrige af smerter. Vi mødte en læge som sagde at det måtte jeg leve med og tage Ipren for det. Men hver gang jeg tog Ipren kastede jeg dem op igen.

Jeg har været i kontakt med læger og 4 gynækologer. Jeg har prøvet p-piller, 2 forskellige slags men begge gange oplevede jeg bivirkninger, hovedpine og generelt påvirket tilstand og ikke nogen væsentlig forbedring af smerter. Hver gang jeg stoppede efter 3 måneder fik jeg det godt igen. Den ene gang tog jeg P-piller uden pause, og godt nok fik jeg ikke menstruation men min generelle trivsel led af bivirkninger. Jeg har prøvet med mini-piller men oplevede samme slags bivirkninger som med P-piller.

En gynækolog foreslog hormonspiral, jeg blev skannet, men jeg har en hjerteformet/bicorn uterus med et septum.

Hele processen med en udredning bliver besværliggjort af mit studie grundet praktik flytter jeg mellem Esbjerg og Roskilde hvert halve år. Derfor skifter jeg læge hvert halve år, og hver gang føler jeg at jeg starter forfra. Lige nu er jeg til udredning på Esbjerg sygehus. Jeg har været til første tjek og grundet min historik gav han mig en recept til præparatet Visanne. Som jeg blev fortalt bruges til behandling af endometriose. Jeg tog hjem og læste op på det. Der er en ret lang liste med almindelige bivirkninger nogen af dem de samme bivirkninger som jeg fik af P-piller og mini-piller.
Jeg ønsker ikke at tage medicin for noget som jeg ikke engang er blevet diagnosticeret med. Særligt ikke når listen med bivirkninger tæller over 20 ting alene for de almindelige bivirkning.

Så nu står jeg her igen, jeg skal til tjek om 3 måneder i Esbjerg hvor jeg bor i Roskilde.
Og problemet er jo at det ikke kun er smerterne i forbindelse med menstruationen det er også de 7-14 dage jeg bruger på at komme ovenpå. Præget af hovedpine, udmattethed og træthed. Når jeg sådan rigtig er ovenpå igen starter det hele forfra.
Jeg ved simpelthent ikke hvad jeg skal stille op.
De bedste hilsner Frederikke

Svar:

Kære Frederikke

Du lyder til at være ret påvirket af det. For det første vil jeg anbefale dig at følge en eller få læger da alle vil blive forvirret over så mange forskellige meninger og holdninger. Derudover er vi mange der forsøger at behandle med diverse hormonpræparater før operation især hos jer unge. Men jeg kan forstå at du ikke tåler det så godt. Måske er det tid til at få lavet en kikkertoperation hvor man så kan se efter endometriose og så fjerne det hvis man finder det. Derudover kunne man måske i sammen seance overveje om det septum du har i din livmoder skulle fjernes og så få lagt en spiral, da det bivirkningsmæssigt er det mildeste præparat vi har. Har du prøvet spiralen allerede eller har man tænkt, at du ikke kan have den pga. septum? Nogle gange kan det nemlig godt lade sig gøre selvom livmoderen er hjerteformet. En del oplever pletblødning de første 3-6 måneder på spiralen, så man skal være tålmodig med den. Mange ender dog med at blive glade for den.

Jeg håber du finder en læge/et team du er tryg ved og at du hen ad vejen bliver mere smertefri

Svar fra lægen

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.