Svar om kost

Træt, kvalme og hovedpine

Spørgsmål:

Jeg vil bare spørge om det er normalt at jeg føler mig træt og uoplagt det meste af tiden, jeg er opereret for endometriose 2 gange og har kun højre side af underlivet tilbage, jeg er i hormonbehandling med femanor, da jeg ikke selv producerer nok hormon. Jeg har også tit kvalme og hovedpine, problemer med mave/Tarm og er ked af det hver dag. Jeg sover dårligt om natten får ca 4 timers søvn og det er meget frustrerende, har du/i nogle gode råd til hvad jeg kan gøre for at få en bedre hverdag?

På forhånd tak.
Hilsen Britt (39 år)

Svar:

Kære Britt,

Jeg vil forsøge at give dig nogle gode råd fra min synsvinkel som diætist. Rigtig mange kvinder med endometriose er plaget af udtalt træthed. Der kan være mange årsager til dette. Hvorvidt dine operationer og hormontilskud har nogen indflydelse skal jeg ikke kunne udtale mig, da jeg ikke er læge, men det er meget muligt det kan have del i forklaringen. Derudover nævner du en række andre ting, som jeg tror kan være årsag til din træthed og påvirkede humør eller i hvert fald bidrager til det. Først og fremmest kan det være relevant for dig at overveje, om der er nogle flere behandlingsmuligheder, som du ikke har prøvet endnu, der kunne være værd at afprøve. Her tænker jeg især på dine problemer fra mave og tarm, kvalme og hovedpine. Rigtig mange kvinder med endometriose lider af det der hedder irritabel tarm (forkortet IBS), der kan give symptomer som oppustethed, mavesmerter, forstyrret afføringsmønster (både antal gange og konsistens), øget luftafgang, slim i afføringen. IBS kan også give kvalme og hovedpine, især hvis man har tendens til at blive forstoppet. Hvis kroppen hele tiden kæmper med disse problemer kan det i sig selv medføre træthed og den psykiske påvirkning kan forværre din søvn og gøre dig trist.En mulighed kunne derfor være at opsøge en diætist der kan hjælp dig med disse problemstillinger. Du kan evenuelt kontakte mig på miaschomacker@outlook.com eller www.et-liv-i-balance.dk, så kan jeg hjælpe dig yderligere på vej. Det er svært at berolige sig selv og tage tingene, som de kommer, hvis man har smerter og er træt og ked af det. Derfor er det godt at komme af med så mange symptomer som overhovedet muligt, så du har bedre overskud til at arbejde med den psykiske del. På dette område er jeg ikke specialist, så måske du kan spørge psykologen. Men jeg ved hvor stor betydning det psykiske helbred har på vores fysiske helbred. Lige så vel som mavesmerter kan gøre dig trist, kan det at være trist også give dig ondt i maven. Derfor kan du overveje, om du er god nok ved dig selv og passer på dig selv. Har du det arbejde, der passer til din situation? Husker du at sige fra, hvis aftalerne og opgaverne hober sig op og gør dig stresset? Sørge du for at slappe af og finde ro i hverdagen? Måske forskellige psykologiske teknikker såsom mindfulness kan være med til at give dig en bedre og mere overskuelig hverdag. Det er en ond spiral, når du er træt, har ondt og ikke kan overskue hverdagen samtidig med du næsten ikke får noget søvn i løbet af natten. Jeg håber mine råd har givet dig mod på at kæmpe videre for en løsning, så du kan få det bedre.

Med venlig hilsen
Klinisk diætist Mia Schomacker

Svar om kost

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.