Svar om kost

Hvilke vitaminer og mineraler har bedste effekt?

Spørgsmål:

Hej.

Jeg har for 3 uger siden fået besked om jeg har Endometriose og fået hormonspiral. Jeg viste overhovedet ikke noget om denne sygdom, men da jeg læste om den, var der rigtige mange ting som giver mening, jeg har de sidste 1 1/2-2 år været plaget af træthed, Tristhed, PMS gener, tarmgener og smerter. Men det som plager mig mest er træthed og tristhed. Hvilke vitaminer og mineraler har bedste effekt?

Svar:

Kære Dorthe,

Det er lidt svært at give et direkte svar på hvilke vitaminer og mineraler, der har bedst effekt ved de symptomer, du nævner. Det simple svar er: alle vitaminer og mineraler! Og så et lidt mere kompliceret svar: At få dit daglige behov for diverse vitaminer og mineraler har betydning for din generelle sundhed, herunder også træthed og humør. Men hvis du generelt spiser sundt og varieret, er der lille sandsynlighed for, at du mangler vitaminer og mineraler – dog med undtagelse af D-vitamin, som er lidt sværere at få nok af (fordi det største indtag kommer fra fede fisk, som vi danskere ikke altid er gode nok til at spise nok af). D-vitamin mangel om sommeren er ikke så hyppigt, fordi vi omdanner kolesterol i huden til D-vitamin ved hjælp af solen – men nogle kan godt være i underskud alligevel. Tjek eventuel din D-vitaminstatus via en blodprøve hos din egen læge. Jeg skal vide mere om dine kostvaner for at kunne vurdere, om du kunne være i underskud af andre.Både for kvinder med endometriose og kvinder uden gælder det, at der ikke kan påvises nogen videnskabelig effekt af vitamin- og mineraltilskud – kun hvis man i forvejen er i mangel. Træthed og tristhed ved endometriose er MEGET almindeligt, det vil sige rigtig mange kvinder med endo døjer med dette. Det har højst sandsynligt noget at gøre med sygdommen i sig selv, men hænger ofte også sammen med de konsekvenser, der kan være forbundet med sygdommen – både den fysiske påvirkning og den psykiske påvirkning. Nu har du jo næsten lige fået konstateret endometriose, og dermed er du ikke noget så langt i din behandling endnu. Mange får mere energi længere henne i forløbet, hvor fx medicinsk behandling begynder at virke, men også i takt med, at du lærer at forstå og kontrollere dine udfordringer forbundet med sygdommen. Der er ikke nogen ”hurtigt” løsning, når det kommer til at få det bedre med endometriose. Det er for de fleste end længere proces, hvor både den medicinske behandling skal falde på plads, men også hvor du selv lærer nogle flere redskaber til at tackle sygdommen. I forhold kost og livsstil er der dog flere ting, som vi ved kan have en god effekt. Hvad du helt præcist skal gå efter, afhænger af hvilke symptomer, du døjer mest med. Her tænker jeg fx på dine smerter samt dine tarmproblemer.Du kan læse mere på min hjemmeside www.et-liv-i-balance.dk, og på et tidspunkt til efteråret udgiver jeg og nogle andre fra Endometrioseforeningen en bog, der hedder ”Et godt liv med endometriose – gennem kost, motion og mindfulness”. Her kan du både læse om kost, motion, psykologisk smertehåndtering, fysioterapi og få gode opskrifter. Så hold øje med den J Jeg håber, du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen
Klinisk diætist Mia Schomacker

Svar om kost

Forrige spørgsmål

< Lægen foreslår Low FODMAP

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.