Svar om kost

Hvilke vitaminer burde jeg tage?

Spørgsmål:

Hejsa.
For at være ærlig, er jeg helt på herrens mark omkring hvilke vitaminer jeg burde tage, så jeg håber lidt du kan hjælpe.
Jeg spiser ret sundt, da jeg kan mærke forskellen. For det mest grønsager, frugt og magert kød. Holder mig så meget fra sukker, fedt og kulhydrater som muligt (lidt gluten også), dog er jeg ikke glad for fisk.
Udover det spiser jeg udo’s choice olien, som jeg er ret glad for. Og en del nødder.
Mit spørgsmål er så, er det rigtigt forstået, at det er en god idé med C og D vitamin og fiske piller?Er der andet jeg skal tilføje? Er der andet, jeg kan gøre?
Mvh Sarah

Svar:

Kære Sarah,
Tak for din henvendelse. Jeg skal forsøge at besvare dit spørgsmål så godt jeg kan, idet jeg ikke kender så meget til din konkrete sygdomssituation og hvilke gener du eventuelt døjer med.
Det er meget fornuftigt at spise sundt, især også når man har endometriose. Du bør ikke være fedtforskrækket, blot vælge så meget af det sunde fedt som muligt, det vil sige fra olier, fisk, nødder, kerner, frø, avokado og oliven, og begrænse indtaget af usundt fedt ved at vælge fedtfattige varianter af kød og mælkeprodukter. Sukker behøver du absolut heller ikke at være forskrækket for, men selvfølgelig holde dig til moderate mængder. Kulhydrater generelt er der ingen grund til at undgå selvom du har endometriose. Vælg dog fuldkornsvarianter, grove grøntsager og fiberrige fødevarer så vidt som muligt.

Såfremt du slet ikke spiser fisk, så kan det godt være en idé at supplere med fiskeolie, da omega 3 fedtsyrere er livsvigtigt for vores kroppe, og fås i bedst kvalitet fra fisk. Du får også omega 3 fra den olie, du nævner, men den kommer dog fra planter og ikke fisk. En kombination kunne være optimal.

Du behøver absolut ikke tage tilskud af c-vitamin, da det nærmest er umuligt at komme i underskud heraf med den kost, som du spiser. Der er ikke noget der tyder på, at tilskud af c-vitamin skulle være særligt godt ved endometriose.

D-vitamin er stort set det eneste vitamin, der er svært at dækket gennem kosten (især i vintermåneder, når solen ikke er fremme). D-vitamin findes især i fisk, mælkeprodukter og æg, så hvis dit indtag heraf er begrænset, kan du overveje et tilskud på 10 mygram.

På nuværende tidspunkt kan der ikke gives anbefaling om tilskud af andre vitaminer eller mineraler når man har endometriose. Der er ganske enkelt ikke nok forskning på området til at noget kan anbefales. I forhold til hvad du ellers kan gøre afhænger det meget af, om du døjer med nogle symptomer, som måske kunne afhjælpes gennem kosten. Du kan holde øje på Endometriose Foreningens hjemmeside og facebook, da vi snart udgiver en bog om blandt andet kost.

Jeg håber, du kan bruge mit svar!

Med venlig hilsen
Klinisk diætist Mia Schomacker

Svar om kost

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.